Всякакви провокации от страна на киевските власти за насилствено разрешаване на ситуацията в Донбас ще бъдат потушени, каза началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов на брифинг пред военните аташета на чуждите страни, цитиран от РИА Новости.

"Доставките на хеликоптери, безпилотни летателни апарати и самолети за Украйна подтикват украинските власти да предприемат драстични и опасни стъпки. Киев не изпълнява споразуменията от Минск. Украинските въоръжени сили говорят за началото на използването на противотанковите ракетни комплекси "Джевлин“ в Донбас, които са доставени от САЩ, а също така използват турски разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати“, каза той.

Според него това води до изостряне на и без това напрегната ситуация. В същото време началникът на Генералния щаб отбеляза, че информацията за предполагаемо предстоящото "нашествие“ на Русия в Украйна е лъжа, а военната дейност вътре в страната не налага уведомление.

"Страните от НАТО обръщат прекомерно внимание на движението на войските в рамките на територията на Руската федерация. Предислокацията на подразделения по време на бойна подготовка е рутинна практика за въоръжените сили на всяка държава“, подчерта Герасимов.

Превод и редакция: Юлиян Марков