Работата по изграждането на газов хъб в Турция се активизира, като пътната карта се очаква до края на годината, съобщава "Анадолската агенция“.

Страната продължава да полага всички усилия да се превърне в международен център за търговия с природен газ, пише агенцията.

"Анкара планира да реализира идеята чрез участие в международни енергийни проекти, създаване на мощности за втечнен природен газ и факторът на единствения пазар за търговия с газ в региона. След предложението на Москва за създаване на газов хъб в Турция за доставка на руски газ на външните пазари, работата в тази насока се засили. Анкара планира да изготви пътна карта за изпълнение на поставената цел до края на тази година“, се казва в материала на държавната агенция.

През октомври Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция. Според него това ще даде възможност да се наваксат загубените обеми от "Северен поток". Както подчерта държавният глава, подобно решение е икономически целесъобразно и нивото на сигурност ще бъде много по-високо.

По-късно на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин отбеляза, че създаването на хъба ще позволи спокойно да се регулира цената "на нормално, пазарно ниво, без политически нюанси". Както отбеляза турският лидер, той и руският му колега постигнаха споразумение по този въпрос и Европа ще може да получава руски газ през Турция.