Москва ще отговори остро на терористичните атаки, организирани от украинските власти на руска територия, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност, предава РИА Новости. 

Държавният глава подчерта, че зад взрива на Кримския мост стои режимът в Киев.

"Данните от съдебномедицинските и други експертизи, както и оперативната информация показват, че експлозията на 8 октомври е терористичен акт. Терористична атака, насочена към унищожаване на гражданската критична инфраструктура на Русия. Очевидно е също, че клиентите, организаторите и извършителите на терористичната атака са украинските специални служби“, каза Путин.

Освен това руският лидер обвини Украйна в актове на ядрен тероризъм - обстрел на АЕЦ Запорожие и опити за саботаж на АЕЦ Курск.

"Специалните служби на Украйна също извършиха три терористични атаки срещу Курската АЕЦ на Русия, като многократно подкопаваха високоволтовите линии на електроцентралата. В резултат на третата такава атака бяха повредени три такива линии наведнъж. Взети са мерки. Повредата е отстранена в най-кратък срок, никакви сериозни последствия няма“, каза той.

Руският лидер говори и за опитите на украинските власти да взривят един от участъците на газопреносната система "Турски поток".

"Киевският режим с действията си всъщност се изравни с международните терористични групировки, с най-омразните групи. Просто е невъзможно подобни престъпления да бъдат оставени без отговор", подчерта Путин.

Президентът каза още, че руските войски са нанесли мощен удар по енергетиката, военното командване и комуникационните съоръжения в Украйна.

"Ако опитите за извършване на терористични атаки на наша територия продължат, отговорите на Русия ще бъдат твърди и по мащаб ще отговарят на нивото на заплахите от страна на Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това", обобщи държавният глава.

Украинските медии в понеделник сутринта започнаха да съобщават за експлозии в Киев и Киевска област, в Харков, Одеса, Днепропетровск, Лвов и Лвовска област, Ивано-Франковска, Тернополска, Хмелницка, Конотопска, Ровненска и Полтавска области също паднаха под ракетни атаки. Освен това кабинетът на Зеленски съобщи за атаки срещу енергийни съоръжения в Запорожие, Виница, Суми и Житомир. Президентът на Украйна каза, че въздушното нападение не стихва в цяла Украйна, има ракетни попадения.