Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган е посочил, че "Киев, по предложение на Запада, продължава да изостря ситуацията и да използва терористични методи, пример за което е атаката срещу Каховската водноелектрическа централа станция". Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Пресслужбата е отбелязала, че президентите на Русия и Турция са обменили мнения относно ситуацията около Украйна.

"Владимир Путин заяви, че властите в Киев, по предложение на своите западни куратори, все още правят опасен залог за ескалация на военните действия, извършват военни престъпления, открито използват терористични методи, организират саботаж на руска територия. Ярък пример за това е варварската акция за унищожаване на Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област, която доведе до мащабна екологична и хуманитарна катастрофа".

Страните са изразили увереност в развитието на по-нататъшно многостранно партньорство и саотбелязали ангажимента за последователно изпълнение на съвместни проекти в различни области.

"Продължи обсъждането на актуални въпроси на руско-турското сътрудничество. Изразена е взаимна увереност, че едно многостранно и взаимноизгодно партньорство в различни области ще продължи да се развива динамично. В този контекст ангажиментът за последователно изпълнение на съвместни проекти в областта на енергетиката, търговията и туризма", се посочва в доклада.

Отбелязва се също, че разговорът е засегнал и редица международни теми, включително по-нататъшната координация в многостранните организации.

Държавните глави са се договорили редовно да продължат личния диалог.

В доклада се казва още, че "президентът на Русия още веднъж поздрави своя турски колега за официалното му встъпване в длъжност".

Ердоган беше обявен за победител в президентските избори на втория тур на 28 май, като спечели 52,18% от гласовете. Той положи клетва в парламента и встъпи в длъжност на 3 юни.