Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин свика заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с поредицата от инциденти в разположената до границата с Украйна Брянска област, съобщава германският вестник Die Zeit, като се позовава на местни медии.

Информацията бе потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който поясни, че във връзка със заседанието руският президент е отменил планирано пътуване до Кавказ.

По-рано от Федералната служба по сигурност (ФСБ) съобщиха за тежки боеве с "украински националисти" в руския регион Брянск. Позовавайки се на властите, ТАСС съобщи, че нападателите са държали за заложници до шестима души. Според губернатора Александър Богомас един мъж е загинал, а 10-годишно дете е ранено. Освен това украински дрон е ударил къща, в резултат на което е избухнал пожар.  

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отхвърли руските твърдения, като заяви, че става въпрос за "класическа умишлена провокация". Русия иска да "ужаси народа си, за да оправдае нападението над друга страна (и) увеличаването на бедността след една година на войната", написа той в Twitter, като същевременно предположи, че руски партизани са извършили атаката.

Информацията, предоставена от двете страни, не може да бъде проверена независимо, подчертават в редакцията на германския вестник.