Руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваване на руски граждани в резерва за военно обучение през 2024 г. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

"Да призове през 2024 г. гражданите на Руската федерация, които са в резерва, да преминат военна подготовка във въоръжените сили на Руската федерация, войските на Националната гвардия на Руската федерация, органите на държавната сигурност и органите на федералната служба за сигурност“, се казва в документа.

Правителството на Руската федерация и регионалните власти са инструктирани да осигурят изпълнението на мерките, свързани с набора на граждани за военно обучение и провеждането на това обучение. Указът влиза в сила от датата на публикуване.

Учебните занятия за граждани на Руската федерация, които са в резервните въоръжени сили, са планово събитие за подобряване на бойната подготовка на резервистите и се провеждат ежегодно. Указът за призоваване на военнослужещи от резерва за обучение е подписан от президента на Руската федерация. Въз основа на указа на държавния глава мобилизационният отдел на Министерството на отбраната изготвя съответната директива, която се изпраща до регионалните служби за военен регистър и набор. Едва след това започва изпращането на повиквателни на гражданите, влизащи в запаса.