Редакторите на американското списание TIME са в подготовка за обявяването на "Личност на годината“ – престижното отличие на изданието за индивид, група или концепция, които са оказали най-голямо влияние върху света през предходните 12 месеца.

В тазгодишния списък попада държавният глава на Руската федерация – Владимир Путин. От редакцията обаче припомнят, че по традиция, датираща от 1927 г., "Личност на годината“ на TIME е човек, група или концепция, които най-много са оформили заглавията в медиите - за добро или лошо. Предишните селекции включват президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, Мартин Лутър Кинг-Младши, вече бившият германският канцлер Ангела Меркел, папа Франциск и активистката Грета Тунберг.

През 2022 г. "Личност на годината“ на TIME бе украинският президент Володимир Зеленски и "духът на Украйна“.

Личността на годината за 2023 г. ще бъде обявена в сряда сутринта.

Имената на деветимата кандидати бяха разкрити в ефира на телевизионния канал NBC по-рано през деня. Ето и финалистите:

Стачкуващите от Холивуд

Холивудските сценаристи и актьори стачкуваха през цялата година, слагайки пауза в създаването и заснемането на нови и актуални предавания и филми - рядко проява на силата както на труда, така и на развлекателната индустрия. Гилдията на американските писатели (WGA) и Гилдията на филмовите актьори (SAG)-AFTRA възобновиха работа; WGA вече подписа нов договор, докато SAG има предварително споразумение и все още не е ратифицирала новия си договор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти.

Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин навлезе в 2023 г. няколко месеца след победата за безпрецедентния си трети мандат, затвърждавайки ролята си на един от най-мощните съвременни лидери. Си вече е бил в списъка на TIME100, който отличава 100-те най-влиятелни световни фигури, повече от 10 пъти. Той бе и подгласник на TIME за "Личност на годината“ за 2017 г.

Тейлър Суифт

За носителката на "Грами“ Тейлър Суифт годината бе изключително важна - от преиздаването на албумите си с рекордни стриймове до създаването на един от най-успешните концертни филми в историята. Турнето й също е на път да се превърне в най-касовото на всички времена. Преди това поп звездата бе на корицата на "Личност на годината“ за 2017 г., заедно с други "Нарушители на тишината“, които се обявиха против неправомерното сексуално поведение.

Сам Алтман

Само през последните няколко седмици Сам Алтман направи безброй заглавия за своето напускане (и бързо завръщане) на поста си главен изпълнителен директор на OpenAI, компанията, която пусна новаторския ChatGPT.

Прокурорите срещу Тръмп

Доналд Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, срещу който са повдигани обвинения – повече от 90 в общо четири дела. Обвинения за престъпления са повдигнати от прокурори във Флорида, Джорджия, Ню Йорк и Вашингтон, окръг Колумбия, за намеса в избори, незаконно притежание на класифицирани документи и фалшифициране на бизнес записи.

Барби

Феновете – особено жени и момичета – се стекоха в кината, за да видят първия по рода си екшън филм за Барби, най-дългоочаквания филм на годината, с участието на Марго Роби и Райън Гослинг. Третият пълнометражен филм на Грета Геруиг беше най-касовият филм за 2023 г., като спечели 1,4 милиарда долара и предизвика експлозия от розова мода, аксесоари и други стоки в магазините по целия свят.

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин продължи да води война в Украйна за втора година. Путин бе изправен пред кратка заплаха за властта си през 2023 г. по време на бунта на "Вагнер“, но влиянието му беше само засилено в крайна сметка. Евгений Пригожин, лидерът на наемниците, по-късно загина в самолетна катастрофа. Путин бе "Личност на годината“ на TIME за 2007 г. и попадна в списъка на TIME100 многократно, включително през 2022 г.

Крал Чарлз III

След продължило десетилетия чакане за трона, крал Чарлз III стана монарх на Обединеното кралство през май тази година.Майка му, кралица Елизабет II, бе обявена за "Личност на годината“, когато се възкачи на трона през 1952 г.

Джеръм Пауъл

Джеръм Пауъл, който е председател на Федералния резерв от февруари 2018 г., изигра ключова роля в управлението на високата инфлация в САЩ, опитвайки се да създаде т.нар. "меко кацане“ на намаляване на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, без да причинява рецесия – цел, която се усеща в портфейлите на американците и икономиките по света. Два пъти е бил в списъка на TIME100 (през 2019 г. и 2020 г.).