Президентът на Руската Федерация Владимир Путин във вторник, 21 февруари, ще изнесе годишната си реч пред Федералното събрание и се очаква основната тема да бъде войната в Украйна, която на 24 февруари ще навлезе в първата година от мащабната руска военна интервенция, информира ТАСС. Церемонията ще се проведе в Гостиния двор на столицата и ще започне по обяд московско време (11 часа българско), предава ТАСС, като се позовава на говорителя на държавния глава Дмитрий Песков.

След изненадващото си посещение в Киев в понеделник, Байдън отлетя за Полша и по-късно във вторник ще изнесе реч за това как Съединените щати са помогнали за обединяването на света в подкрепа на Украйна и подчертаването на американската подкрепа за източния фланг на НАТО.

Обръщението на президента на Русия към Федералното събрание за ситуацията в страната, за основните насоки на вътрешната и външната политика на държавата е основата за определяне на стратегическите цели, приоритетите за социално-икономическо развитие и осигуряване на националната сигурност на Русия. Форматът на събитието е традиционен, фиксиран е конституционно, отбелязва агенцията.

За последен път руският лидер отправи послание към парламента през април 2021 г. Както отбеляза първият заместник-началник на администрацията Сергей Кириенко, това е право на президента, което той може да го упражни, "когато намери за добре". Самият Путин обясни продължителната пауза между събитията с факта, че през 2022 г. ситуацията се развиваше много динамично и беше трудно "да се фиксират резултатите и конкретните планове за близкото бъдеще в определен момент“. Вместо това той многократно назовава най-важните тези във видеопослания към нацията и други речи, припомня ТАСС.

Путин ще обяви следващото послание малко преди годишнината от началото на войната в Украйна. Именно решението за започването й стана катализатор за огромни промени в отношенията на Русия със страните от Запада към деградация. На 24 февруари Европейският съюз се готви да публикува десетия пакет от санкции срещу Москва. САЩ също така планират да обявят още един набор от ограничения срещу Русия тази седмица.

В същото време западните съюзници все по-активно изпращат оръжие Украйна. Нещо повече, президентът на САЩ Джо Байдън счете за необходимо в навечерието на съобщението на Путин за послание до Федералното събрание лично да лети до Киев и след преговори с украинския лидер Володимир Зеленски да обяви отпускането на нов пакет военна помощ на стойност 500 милиона долара за страната .

На този фон Путин се е подготвил много внимателно за предстоящото послание, отбелязва ТАСС. Според Песков процесът е протекъл предимно при закрити врата. Говорителят на Кремъл уточни, че са "замесени много подразделения както на президентската, така и на правителствената администрация". В хода на подготовката Путин многократно се е свързвал с вицепремиери, министри и ръководители на съответните ведомства за уточняване на някои моменти.

Седмица преди обявяването на посланието се проведе традиционната поредица от срещи между президента и лидерите на парламентарните фракции.

Ключовите моменти от предстоящата реч на Путин не са оповестени публично. Въпреки това, както заяви Песков, президентът ще направи един от основните акценти "върху текущата ситуация" - върху въпросите, свързани с войната, икономиката и социалните проблеми. "Целият ни живот сега се върти около темата за "СВО“. И една специална военна операция по един или друг начин засяга целия ни живот, засяга живота на континента. Затова, разбира се, трябва да очакваме президентът да отдели много внимание именно на това", отбеляза говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпроси на журналиста Павел Зарубин. Той добави, че "всички чакат съобщението с надеждата да чуят оценка на случващото се, оценка на специалната военна операция, оценка на международната обстановка и визията на президента как се справяме с това и как ще се върви напред."

Както отбеляза Песков, президентското обръщение е едно от най-важните събития, провеждани от държавния глава през цялата година. Медиите очакват речта да продължи един час, но "това е формалност" и Путин може да говори по-дълго.