Президентът на Руската Федерация Владимир Путин във вторник подписа указ за установяване на временен контрол върху руските активи на две чуждестранни енергийни фирми, сигнализирайки, че Москва може да предприеме подобни действия срещу други компании, ако е необходимо, предава Reuters.

Указът - очертаващ възможни ответни мерки, ако руски активи в чужбина бъдат конфискувани - показа, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на Uniper SE и активите на финландската Fortum Oyj.

В указа се казва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки, за да отговори на посегателствата върху руските активи в западните страни, което е описано като "неприятелски акт и нарушение на международното право".

Акциите в двете образувания са поставени под временния контрол на "Росимущество“, федералната правителствена агенция за собственост, се казва в указа.

През февруари министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Русия трябва да поеме разходите за щетите, причинени от войната в Украйна, като добави, че има "значителни правни пречки“ за конфискуване на големи замразени руски активи.

Главният изпълнителен директор на държавната банка ВТБ заяви в понеделник, че Русия трябва да обмисли поемането и управлението на активи на чуждестранни компании като Fortum, като ги върне само когато санкциите бъдат премахнати.

Росимущество предупреди, че повече чуждестранни фирми могат да намерят своите активи под временен руски контрол, предаде ТАСС. Агенцията ще гарантира, че активите се управляват в съответствие с тяхното значение за икономиката.

"Указът не засяга въпросите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", цитира агенцията ТАСС.

Миналия октомври президентът на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС обмисля използването на руски активи, замразени съгласно санкциите срещу Москва, за възстановяване на Украйна.

Продажбите на активи от инвеститори от "неприятелски" страни - както Москва нарича онези, които наложиха санкции срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна - изискват одобрение от правителствена комисия и в някои случаи от президента.

През февруари Uniper оцени мажоритарния си дял в руското подразделение Unipro на символично 1 евро, за да отрази вероятния шанс планираната продажба на руски купувач да се провали. Fortum вече предупреди акционерите, че има риск нейните руски активи да бъдат експроприирани.