Руският президент Владимир Путин ръководи тренировка на руските стратегически сили за ядрено сдържане и изслуша доклад на министъра на отбраната Сергей Шойгу, предава РИА Новости. От Кремъл уточниха, че всички задачи на маневрите са изпълнени в пълен обем.

Под ръководството на Путин се проведоха практически пускове на балистични и крилати ракети. Самолетите ТУ-95МС са използвани за изстрелване на крилати ракети с въздушно базиране. На полигона Кура в Камчатка междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" беше изстреляна от космодрума Плесецк, а балистичната ракета "Синева" беше изстреляна от Баренцово море.

Всички ракети, изстреляни по време на ученията на стратегическите сили за възпиране, са ударили целите си, потвърждавайки зададените характеристики.

Освен това по време на обучението те провериха нивото на подготовка на органите за военно управление и уменията на ръководния и оперативния състав.

На 19 февруари под ръководството на Путин се проведоха последните учения на стратегическите сили за ядрено сдържане с пускове на балистични ракети.

Както подчерта Министерството на отбраната на Руската федерация, тези учения са били планирани по-рано, за да се провери готовността на органите за военно командване и управление, стартовите бойни екипажи, екипажите на бойни кораби и стратегически ракетоносци за изпълнение на поставените задачи, както и надеждността на оръжията на стратегически ядрени и неядрени сили. В ученията са били задействани сили и средства на Въздушно-космическите сили, Южния военен окръг, Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Черноморския флот.

След това руското министерство на отбраната публикува кадри от изстрелвания на ракети "Кинжал" от изтребители МиГ-31, стрелба на тактическия комплекс "Искандер", изстрелване на крилата ракета "Калибър" от малък ракетен кораб, изстрелване на хиперзвукова ракета "Циркон" от фрегата в морето, изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Ярс", балистична ракета "Синева" от подводница "Карелия", както и полети на стратегически бомбардировачи Ту-95МС преди изстрелване на ракети.