Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се създава нов оператор на ръководения от Exxon Mobil Corp петролен и газов проект "Сахалин-1", предаде Reuters.

Този ход на Путин, засягащ най-голямата инвестиция на Exxon в Русия, повтаря стратегията, която той използва, за да завземе контрола над други енергийни обекти в страната.

Указът дава право на руското правителство да решава дали чуждестранните акционери могат да запазят дялове в проекта.

Exxon държи 30% от акциите на оператора в Сахалин-1, а партньори са руската компания Rosneft, индийската ONGC Videsh и японската SODECO.

Добивът на петрол в проекта "Сахалин-1" спадна до едва 10 000 барела на ден през юли от 220 000 бр. на ден преди Русия да нахлуе в Украйна.

Exxon се опитва да излезе от операциите си в Русия и да прехвърли ролята си в Сахалин-1 на партньор от март насам, след като на Москва бяха наложени международни санкции.

Правителството на Русия и Exxon влязоха в конфликт, като производителят на петрол заплаши да отнесе случая до международен арбитраж.

Exxon отказва да коментира постановлението.

Японската компания SODECO не беше открита веднага за коментар, но служител на министерството на промишлеността, което притежава 50% дял във фирмата, заяви, че тя събира информация и разговаря с партньори. Япония е спряла да купува суров петрол от Русия от юни.