Руският президент Владимир Путин участва в церемонията по издигане на военноморския флаг на атомните подводници "Красноярск" и "Император Александър III", с което ще бъде отбелязано включването им в състава на руския флот, предаде ТАСС

Путин е в северния град Северодвинск, където заяви, че "руският флот се подсилва с най-съвременно оборудване и оръжия".

"Красноярск" е втората от многоцелевите атомни подводници от проекта "Ясен-М". Принадлежи към четвъртото поколение кораби с ядрен двигател. Заложен на 27 юли 2014 г. Подобно на водещата атомна подводница на проекта, тя има принципно нови архитектурни характеристики: подобрено електронно оръжие, модернизирани материали и оборудване, допълва руската агенция.

Атомната подводница "Император Александър III" е третата от проекта "Борей-А". Принадлежи към четвъртото поколение кораби с ядрен двигател. Тя е оборудвана със съвременни комплекси от ракетни и торпедни оръжия, навигационни, радиотехнически и хидроакустични оръжия. Има високи маневрени характеристики и акустичен стелт.

Инициативата да носи името на руския император Александър III е на Владимир Путин. Тази идея президентът е изразил през 2014 г. по време на среща с културни дейци в Ялта.