Най-малко 49 арменски войници и неизвестен брой азербайджанци бяха убити във вторник в най-смъртоносните боеве между Азербайджан и Армения от войната през 2020 г. насам, което накара руския президент Владимир Путин да призове за спокойствие, предаде Reuters.

Армения и Азербайджан обвиниха една друга за подновените боеве, които започнаха през нощта на няколко места по границата им, което породи опасения за нов голям конфликт в бившия Съветски съюз, докато руската армия е ангажирана в Украйна.

Русия разполага с мироопазващи войски в зоната на азербайджанско-арменския конфликт като гарант на споразумението, което сложи край на шестседмичната война за спорния анклав Нагорни Карабах преди две години.

Ереван заяви, че Азербайджан е обстрелвал градове в близост до границата, включително Джермук, Горис и Капан, което го е принудило да отговори. Баку заяви, че арменските диверсионни части са се опитали да минират азербайджанските позиции и са започнали обстрела.

"Трудно е да се надценява ролята на Руската федерация и лично на Путин", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Президентът естествено полага всички усилия, за да помогне за деескалация на напрежението по границата".