Конфликтът в Нагорни Карабах продължава от много години, той трябва да бъде прекратен, заяви руският президент Владимир Путин, откривайки среща с арменския премиер Никол Пашинян в понеделник, предава ТАСС.

"Този ​​конфликт продължава от десетилетия, така че все някога трябва да го прекратим. Ние сме съгласни с това“, подчерта руският държавен глава.

Путин се надява, че тристранна среща на върха с лидерите на Армения и Азербайджан ще намери стъпки към уреждане на Нагорни Карабах. "Знам, че имате политическа воля за това и ние го подкрепяме по всякакъв възможен начин. Трябва да работим с вас сега, а след това и в тристранен формат, за да намерим ключови точки, които ще ни позволят да продължим напред", заявии руският президент.

Путин отбеляза, че за да се разреши такъв сериозен, отдавнашен проблем като конфликта в Нагорни Карабах, са необходими много усилия. "Всъщност ние вече започнахме тази дискусия, когато се срещнахме тримата в Астана“, каза той, като отбеляза, че тези усилия все още не са достатъчни. Президентът припомни, че по инициатива на арменската страна се е провела извънредна среща на държавните глави на ОДКБ. "Виждаме подхода на нашите колеги към това, което се случва на арменско-азербайджанската граница и около Карабах“, заяви Путин.

Руският лидер припомни как са били постигнати договорености в хода на прекратяването на въоръжения конфликт. "Тогава всички ние изхождахме от факта, че най-важното е да се осигури мир и да се създадат условия за развитие на арменската икономика, защото деблокирането на транспортната инфраструктура, създаването на нови маршрути - всички тези въпроси са свързани с развитието на икономиката и социалната сфера. В крайна сметка за това работим, всичко това е планирано в интерес на хората", поясни Путин, като отбеляза, че по време на срещата е необходимо да се говори за всички тези въпроси. "Наистина се надявам, че ще продължим напред", отбеляза той.

Президентът на Руската федерация специално изъкна, че Армения е стратегически партньор и съюзник на Русия от древни времена до днес. Той добави, че за Русия "това е специална ситуация". "Много се надявам, че ще успеем да направим стъпки към уреждане“, завърши Путин.