Държавният глава на Руската Владимир Путин присъства на Великденската служба в храма "Христос Спасител", където  патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен за празника, предава ТАСС.

Путин се появи в църквата около полунощ, облечен в официален костюм и със запалена свещ в ръка. До него на службата бе кметът на Москва Сергей Собянин.

Руският президент традиционно присъства на служби по време на големите църковни празници. За Рождество Христово Путин обикновено посещава църкви извън Московска област, но на Великден президентът по правило идва на богослужение в храма "Христос Спасител“. Само два пъти е присъствал на великденски служби извън столицата и е пропускал такава само веднъж – през 2020 г. заради пандемията от коронавирус (но запали свещ в параклиса в Ново-Огарьово).

Великден обединява православните християни, всички руски граждани, които празнуват Възкресение Христово, около високи морални идеали и ценности, и събужда у хората най-светлите чувства, вярата в тържеството на живота, доброто и справедливостта, цитира агенцията думите на Путин.