Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристигна в Крим за годишнината от присъединяването на полуострова към страната, съобщава вестник "Коммерсант“.

Местни телевизии разпространяват кадри на руския президент, придружен от губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, който участва в откриването на училището и център по изкуствата "Корсун“. Пътуването не бе обявено предварително, подчертават от редакцията. Това е първото посещение на Путин на полуострова от началото на войната Украйна. Припомня се, че споразумението за присъединяване на Кримския полуостров към състава на Руската федерация бе подписано на 18 март 2014 г.

Членът на Гражданската камара на Руската федерация, директорът на парка "Русия - моята история" Иван Есин публикува в своя канал в Telegram видео и снимка как Владимир Путин разглежда историко-археологическия парк "Херсонес Таврически", в частност детски център "Корсун" (клон "Артек") и детска школа по изкуства.

По време на инспекцията на съоръженията Владимир Путин бе придружен от: автора на представените проекти митрополит Псковски и Порховский Тихон (Шевкунов), губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, представители на строителната организация и самия Есин.

"Днес трябваше да открием детска художествена школа. Всичко беше готово за видеоконферентна връзка и доклад до президента. А Владимир Владимирович го взе и дойде.Сам. Зад волана“, написа Развожаев в своя канал в Telegram.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че Путин ще участва в откриването на значим културно-исторически обект в Крим на 18 март, но чрез видеовръзка.