Руският президент Владимир Путин посети щаба на групата войски Днепър в Херсонскa област, както и щабът на Националната гвардия "Восток“ в Луганска област. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на държавния глава, цитирани от ТАСС.

"Владимир Путин в щаба на Днепърската група войски в Херсонска област изслуша докладите на командващия ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински, командващия Днепърската група войски генерал-полковник Олег Макаревич и други военни ръководители“, съобщиха от пресслужбата.

"Владимир Путин посети щаба на Националната гвардия "Восток“ в Луганската народна република, където получи доклади от генерал-полковник Александър Лапин и други висши офицери за ситуацията в това направление“, отбелязва пресслужбата на президента в отделно съобщение. Това е първото посещение на президента на Руската федерация в Луганска област.

Путин в щаба на Днепърската група войски е получил доклад за ситуацията в Херсонското и Запорожкото направление и също така отбеляза, че генерал-полковник Михаил Теплински е бил на преден план от дълго време и е подготвил подробен доклад.

"Не искам да ви отвличам от преките задължения, свързани с командването и управлението, така че ние работим тук делово, кратко, но конкретно“, заяви президентът, откривайки срещата в щаба на групата войски "Днепър“. . "За мен е важно да чуя вашето мнение за това как се развива ситуацията, да ви изслушам, да обменим информация“, отбеляза руският лидер.

"Бих ви помолил да започнете доклада със ситуацията в Херсонско направление, след това – в Запорожие, а след това моля Михаил Юриевич [Теплински] да изрази своите мисли“, обърна се президентът към участниците в срещата. "Знам, че от името на началника на Генералния щаб и на министъра на отбраната той беше доста дълго време на първа линия и направи много подробен доклад“, заяви той. "Министерството на отбраната и Генералния щаб го оцениха високо“, отбеляза държавният глава.

Това е първото посещение на президента на Руската федерация в Херсонска област. За последен път Путин беше на пътуване до новоанексираните региони на Руската федерация на 19 март, когато пристигна в Мариупол. По същото време Путин посети и Ростов на Дон, където проведе среща и изслуша доклади на военните ръководители в щаба на "специалната военна операция“.

В Telegram бе публикувано и видео от инспекциите на Путин.