Президентът на Русия Владимир Путин е провел съвещание в командния пункт на т.нар. "специална военна операция“ в Ростов на Дон. Там той бе посрещнат от командващия руските сили в Украйна Валери Герасимов, предава ТАСС.

"Държавният глава изслуша доклади на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов и редица военни ръководители", съобщиха от Кремъл.

Герасимов е казал, че може първо да направи доклад на президента в неговия кабинет, а след това предложи да отидат на командния пункт. "Колко време имаш?" – попита той Путин. — "Колкото ти трябва“ — отвърна той.

Във видеото държавният глава отива на командния пункт, където го посреща заместник-командващият Обединената групировка на руските войски в Украйна Сергей Суровикин. Присъстващите офицери аплодираха президента.

На 17 декември Владимир Путин също посети командния пункт на Обединената групировка на силите, придружен от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.

Преди това руският лидер беше на "работно посещение“ в Мариупол. Както съобщи пресслужбата на Кремъл в неделя, държавният глава инспектира няколко обекта в града, а също така разговаря с местните жители.

Путин отлетя за Мариупол с хеликоптер. Шофирайки кола, той обиколи няколко квартала на града, правейки спирки.

По време на пътуването вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин докладва подробно на президента за напредъка на строителните и възстановителните работи в града и околностите му. "По-специално става дума за изграждането на нови жилищни квартали, социални и образователни съоръжения, жилищна и комунална инфраструктура, медицински заведения“, отбелязват от пресслужбата.

В микрорайон Невски президентът разговаря с жителите на града. По покана на едно от семействата Путин отиде в дома им.

"Държавният глава разгледа и бреговата ивица на Мариупол в района на яхтклуба, сградата на театъра, паметни места на града“, допълват от пресслужбата.

Това е първото посещение на президента на Руската федерация в анексираните от Украйна части на Донбас