Президенът на Руската федерация Владимир Путин подписа закон за създаване на единен регистър на военнослужещите и въвеждане на електронни призовки, целящ да направят военната мобилизация по-ефективна. Това става ясно от документ на официалния интернет портал за правна информация, цитиран от ТАСС.

Законът установява, че военният регистър се формира от службите за военна регистрация и вписване по начин, предписан от правителството, в автоматизиран режим въз основа на информация от държавния информационен ресурс.

Според документа, освен призовките на хартиен носител, гражданите ще започнат да получават и електронни известия. Те могат да се изпращат на военнослужещите в писмена форма срещу получаване или с препоръчано писмо с обратна разписка. Електронната призовка ще се счита за връчена от момента, в който бъде публикувана в личния акаунт на Държавните служби.

Уточнява се, че ако призовката не се счита за връчена писмено или по електронен път, то тя ще се счита за такава след изтичането на седем дни от датата на вписването й в регистъра на призовките.