Руският президент Владимир Путин посети в четвъртък мемориалния комплекс на Мамаевия курган във Волгоград в рамките на тържествата, посветени на 80-ата годишнина от победата в битката при Сталинград, предава ТАСС.

Държавният глава положи венец пред Вечния огън в Залата на военната слава, след което с едноминутно мълчание почете паметта на съветските воини, загинали в Сталинградската битка.

След това Путин отиде на гроба на маршал, два пъти Герой на Съветския съюз Василий Чуйков, погребан на територията на Мамаев курган, и също положи цветя. По време на войната Чуйков командва 62-ра армия, която става известна с героичната шестмесечна защита на Сталинград.

През 1942-1943 г. на това място се водят ожесточени битки, а след Втората световна война тук е построен историко-мемориален комплекс "Героите от Сталинградската битка". Строежът му започва през 1959 г.: за осем години на източния склон на могилата са издигнати редица скулптури и барелефи, изцяло изработени от бетон. Сред тях е 85-метровият паметник "Родината-майка зове!“, който дълго време беше най-високата нерелигиозна статуя в света.