Отиващата си година е била трудна за Русия на "трудни, необходими решения, големи стъпки" към "пълната независимост на Русия“, а сега тя се бори за своето бъдеще. Това заяви в събота руският президент Владимир Путин в новогодишното си обръщение към руснаците, което беше отправено не от Кремъл, а от щаба на Южния военен окръг на фона на военнослужещи.

ТАСС събра основните тези от най-дългото - деветминутно - новогодишно обръщение на президента на Русия.

За резултатите от годината

"Това беше година на трудни, необходими решения, най-важните стъпки към придобиването на пълния суверенитет на Русия и мощната консолидация на нашето общество.

"Наистина ключовите, съдбоносни събития“ от 2022 г. са се превърнали в крайъгълен камък, който полага основата за "общото бъдеще на руснаците и тяхната истинска независимост“: "Това е, за което се борим днес“.

"Това беше година, която постави много на мястото си, ясно раздели смелостта и героизма от предателството и малодушието, показа, че няма по-висша сила от любовта към семейството и приятелите, верността към приятелите и другарите, предаността към Отечеството.

За Запада

"Западът години наред лъжеше за мира, но всъщност се готвеше за агресия“, заяви Путин и добави: "И днес той открито признава това, вече не се смущава. И те цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия“.

По думите на руския президент, западните елити лицемерно са уверявали в своите мирни намерения, включително уреждането на конфликта в Донбас, но всъщност "по всякакъв начин насърчаваха неонацистите“.

Тази година Западът е обявил "истинска санкционна война" на Русия: "Тези, които я започнаха, очакваха пълното унищожаване на нашата индустрия, финанси и транспорт. Това не се случи, защото заедно създадохме надеждна граница на безопасност“, категоричен е Путин.

За руските войници на фронта в Украйна

"Руските военнослужещи, опълченци, доброволци сега се бият за родната земя, за истината и справедливостта. За да бъдат надеждно осигурени гаранции за мир и сигурност на Русия. Всички те са наши герои, на тях сега е най-трудно“, заяви Путин.

Властите ще окажат необходимото съдействие на семействата на загиналите в битката участници в операцията.

Путин благодари на военните за тяхната доблестна служба и поздрави "целия личен състав на въоръжените сили“ за Нова година: "Цялата ни огромна страна се гордее с вашата сила, устойчивост и смелост, милиони хора са с вас в душата и сърцето си. А на новогодишната трапеза обезателно ще бъдат вдигнати тостове във ваша чест“.

За борбата на Русия за бъдещето

Сега "главното е съдбата на Русия“, нейната защита е "свещен дълг към предците и потомците. Винаги сме знаели и днес отново сме убедени, че суверенното, независимо, сигурно бъдеще на Русия зависи само от нас, от нашата сила и воля!“ – подчерта руският държавен глава.

Борбата на Русия за нейните интереси и нейното бъдеще ще стане "вдъхновяващ пример за други държави в стремежа им към справедлив многополюсен световен ред", смята той.

Руснаците трябва да вярват, че страната им ще остане "велика и независима" и "ще върви само напред и ще побеждава", завърши Владимир Путин.