На заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти руският президент Владимир Путин очерта приоритетните задачи, които страната ще трябва да реши през 2023 г., пише вестник "Взгляд“.

"Тяхното решение ще ни позволи успешно да се придвижим към постигане на националните цели, поставени до 2030 г.“, цитира думите на президента сайтът на Кремъл.

Държавният глава посочи, че е необходимо взаимодействието с ключовите партньори да бъде изведено на ново ниво, това се отнася за енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, финансите, както и логистиката и високотехнологичните индустрии.

"Нашата външна търговия се измества към динамични региони и пазари, към динамично развиващи се страни. В интерес на истината, това се случва с нас от много години – дори извън днешните събития в света“, каза той.

Друга задача е укрепване на технологичния суверенитет и осигуряване на изпреварващ растеж на производствената индустрия. "Важно е не само да се заменят някои стокови позиции, необходимо е да се постигне лидерство в ключови жизненоважни области, като, както вече казахме, изкуствен интелект, изчисления и предаване на данни, нови индустриални технологии и т.н.“, Путин обясни.

Друг приоритет ще бъде осигуряването на финансовия суверенитет на Русия. Икономиката на страната има ресурси, необходимо е да се увеличи тяхната наличност за нови икономически проекти, за високотехнологични предприятия и производство на продукти с висока добавена стойност, каза президентът.

Други цели ще бъдат бързото развитие на инфраструктурата, намаляване на бедността и повишаване на доходите на населението.

"Трябва да продължим да увеличаваме минималната работна заплата и то с темп над инфлацията и ръста на средната работна заплата. Сред работещите не трябва да има бедни хора, които едва свързват двата края. Работата, именно работата, трябва да осигури на човек достойни доходи“, подчерта президентът.

Освен това Путин посочи като ключова задача защитата на майчинството, детството и подкрепата на семействата на всички нива.

"От 1 януари 2023 г. трансформираме системата за подкрепа на майчинството и детството: пускаме единна месечна помощ за нуждаещи се семейства с деца от раждането до 17-годишна възраст“, ​​каза държавният глава.

Президентът отделно очерта и осигуряването на сигурността и възстановяването на качеството на живот в ЛНР, ДНР, Запорожка и Херсонска области.

"Като цяло в рамките на няколко години стандартите на социална подкрепа, здравеопазване, образование, култура и транспорт ще бъдат повишени до нивото на съседните руски региони“, отбеляза президентът.

В четвъртък Путин проведе заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти чрез видеоконферентна връзка, на което държавният глава очерта редица от най-важните задачи на държавната политика за 2023 г.