Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за прилагане на "специални икономически мерки“ във връзка с установяването на таван на цените на руските петролни продукти и нефт от някои "неприятелски страни“, предава ТАСС.

Както се отбелязва в документа, публикуван във вторник, тези мерки се въвеждат "във връзка с неприятелските и противоречащи на международното право действия на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации" и с цел защита на националните интереси на Руската Федерация.

Документът влиза в сила от 1 февруари и е валиден до 1 юли 2023 г.

Както се отбелязва в указа, забраната за доставки на петрол ще бъде в сила от 1 февруари 2023 г. Датата за въвеждане на забраната за доставка на петролни продукти ще бъде определена от руското правителство.

Путин също така забрани доставката на петрол на чуждестранни купувачи, ако договорът използва механизъм за таван на цените.

Доставките на руски петрол и петролни продукти за страните, въвели таван на цените, ще бъдат възможни само въз основа на специално решение на президента на Руската федерация.

Като цяло е възложено на Министерството на енергетиката да следи внимателно за изпълнението на постановлението.