Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в телефонен разговор ситуацията около т.нар. "зърнена сделка“. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл след разговора във вторник, предава ТАСС.

"Беше проведен подробен обмен на мнения по въпроси, свързани с актуалната ситуация с изпълнението на договореностите, постигнати с участието на турската страна за износ на зърно от черноморските пристанища“, се казва в изявлението.

В хода на разговора Путин информира колегата си защо Русия е спряла участието си в зърнената сделка. "Беше подчертано, че режимът в Киев, с подкрепата на западни куратори, е използвал морския хуманитарен коридор, създаден за транспортиране на украинско зърно, за да нанесе удари срещу инфраструктурата и корабите на руския Черноморски флот в Севастопол, които гарантират безопасното функциониране на споменатия маршрут“, отбелязват от Кремъл.

Президентът на Руската федерация е информирал своя събеседник за условията за възобновяване на участието на Русия в тази инициатива. "Необходимо е да се проведе подробно разследване на обстоятелствата около този инцидент, а също и след получаване от Киев на реални гаранции за стриктно спазване на Истанбулските споразумения, по-специално за неизползването на хуманитарния коридор за военни цели. Едва след това би било възможно да се разгледа въпросът за възобновяване на работата в рамките на тази "Черноморска инициатива“, се казва в прессъобщението.

Путин е обърнал внимание на турския си колега и на факта, че втората част от пакетните споразумения за деблокиране на износа на руска селскостопанска продукция и торове за световните пазари не е изпълнена. Президентът на Руската федерация също е заявил на колегата си, че през трите месеца на тези споразумения за износ на украинско зърно не е изпълнена задачата за приоритетна доставка на храни за най-нуждаещите се страни. "В тази връзка беше потвърдена готовността на Русия да достави безвъзмездно значителни количества зърно и торове в Африка“, допълват от пресслужбата.