Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви плановете си да се кандидатира за нов, пети по ред президентски мандат, предава РИА Новости, като уточнява, че съответното изявление той е направил в разговор с "героя на (т.нар.) ДНР Артем Жога.

"Такава молба командирът на батальон "Спарта“ отправи към държавния глава по време на неофициалното си общуване с участниците в церемонията по връчването на медалите "Златна звезда“ на Героите на Русия“, отбелязва агенцията.

"Много се радваме, че президентът чу искането ни за номинация, цяла Русия го подкрепя“, отбеляза на свой ред Жога.

По думите му всички са били "притеснени“ и са се "чудели“ дали Путин ще се кандидатира.

На свой ред председателят на Централната избирателна комисия Ела Памфилова поясни, че изборите за президент ще продължат три дни - от 15 до 17 март. Според нея този формат вече става традиционен за руската избирателна система. Тя припомни, че за първи път се използва тридневно гласуване по време на пандемията, за да се гарантира безопасността на гражданите.

Владимир Путин е избиран за президент на Русия четири пъти - през 2000, 2004, 2012 и 2018 г. След приемането на промените в Конституцията на Русия той получи правото да издигне своята кандидатура за изборите през 2024 година.