Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви, че страната е готова да премине към юана в търговията с други страни. Разплащанията в китайската национална валута, според руския лидер, биха могли да се извършват със страните от Азия, Африка и Латинска Америка, цитира думите му вестник "Коммерсант“.

"Ние сме за използването на китайски юан в разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Сигурен съм, че тази форма на разплащане ще бъде развита между руснаците и техните партньори в трети страни“, подчерта Путин на разширена среща с китайския президент Си Дзинпин. Той също така заяви, че към днешна дата две трети от търговския оборот между Русия и Китай се извършва в рубли и юани.

След началото на войната в Украйна руските власти обявиха долара и еврото за "токсични валути“, а руските компании започнаха активно да преминават към разчита в китайска валута.

Делът на китайската валута в разплащанията за износ, който не е надвишавал 0,5% през януари 2022 г., се е увеличил до 16% до декември. Делът на разплащанията по износа във валути на "неприятелски“ страни (основно в долари и евро) е намалял от 87% в началото на 2022 г. до 48% в края на с.г., съобщи Банката на Русия.