Киевският режим използва "своите все още недовършени подземни групи“, включително неонацистки групи, за да сплашва жителите на новите региони на Руската федерация. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия, предаде ТАСС.

В същото време "неонацистите и техните съучастници“ извършват престъпления в други региони на страната – в подготовката на тези атаки е "включен“ потенциалът на западните разузнавателни служби.

Необходимо е "да интегрираме тези исторически руски земи - Донбас и Новоросия - в икономическото, правно и образователно отношение, възможно най-скоро". Сега на тези територии "се възстановяват жилища, пътища, образователни, културни, здравни заведения“, както и стартират промишлени и селскостопански предприятия.

В Мариупол тече мащабно строителство , "хората работят дори през нощта". "Ясно е, че градът се променя, но е важно положителни промени да настъпят във всички градове и във всички населени места и на четирите региона“ – в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области.

В същото време ситуацията в четирите нови съставни образувания на Руската федерация остава напрегната, "киевският режим продължава да извършва тежки престъпления срещу живеещите там цивилни, не щади никого, излага градовете на ракетни атаки, артилерийски и минохвъргачни атаки." 

"Редовно се извършват терористични нападения срещу държавни служители и правоприлагащи органи, журналисти, общественици, училищни и университетски преподаватели.

Създаването на териториални звена на правоохранителните органи и специални служби в новите субекти на Руската федерация трябва да приключи до 1 юни, заяви Владимир Путин. 

"Връщането на хората към нормален живот въз основа на руските закони пряко зависи от това колко систематично и качествено се прави това.

Министерството на вътрешните работи, прокуратурата, следственият комитет и други правоприлагащи органи и специални служби бяха инструктирани да направят всичко възможно, за да осигурят безопасния живот на местното население, да защитят хората, тяхната безопасност, собственост, имущество от престъпления, произвол и насилие, включително оказване на ефективна подкрепа на местните предприемачи“.

Киев "използва своите все още недовършени подземни структури, включително различни неонацистки и други радикални групи, за да сплашва хората." Срещу тях "трябва да действате твърдо и ефективно“, заяви руският президент.

Разпоредено е да се обърне специално внимание на борбата с "престъпните схеми за използване на информационни технологии“. Освен това "трябва да се потисне  пропагандната, информационната агресия от страна на неонацистите и техните прозападни покровители, лъжата, провокациите и жонглирането с факти, насочени към дестабилизиране на обществено-политическата обстановка в ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсонска област."

"Неонацистите и техните съучастници“ не само се опитват да дестабилизират обстановката на територията на новите субекти на Федерацията, но и извършват престъпления в други региони на Русия. Има всички основания да се твърди, че " потенциалът на трети страни, западните разузнавателни агенции е замесен в подготовката на такива саботажи и терористични атаки “.