Западът "се държи хищнически“ на световните пазари на храни. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвещание по аграрни въпроси в Кремъл, предава ТАСС.

Държавният глава обърна внимание, че през второто тримесечие на тази година вносът на храни в САЩ в годишно изражение е достигнал 218,6 млрд. долара срещу 185,1 млрд. долара година по-рано.

"В същото време, което е важно, обемът на американския внос надвишава износа с 22,3 милиарда долара. А в предишни години износът надвишаваше вноса, тоест днес Съединените щати внасят повече храни от световните пазари, отколкото продават“, отбеляза президентът на Руската федерация.

Сега, според Путин, цената на храните на световния пазар се е върнала на нивата от началото на годината, но в същото време са с 40% по-високи от 2020 г.

"И това е пряка последица, без никакво преувеличение, от хищническата политика на най-богатите страни в света, които продължават активно да купуват храни, използвайки, наред с други неща, емисиите (печатането на пари), които постоянно извършват“, твърди руският президент.

В същото време той отбеляза,  че през тази година Русия ще има рекорден урожай от 150 милиона тона зърно, включително 100 милиона тона пшеница.

По думите му, санкциите срещу Русия заплашват с глобална хранителна криза, към която светът върви вече няколко години. Отговорността за влошаващата се ситуация, според Путин, е на колективния Запад. "Някои водещи страни са изградили своите финансови и хранителни политики по такъв начин, че виждаме резултата, който имаме днес“, заяви той.