Руският президент Владимир Путин назначи заместник-министъра на външните работи Игор Моргулов за нов посланик в Китай. Съответният указ на държавния глава е публикуван във вторник на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

С друг указ държавният глава освобождава Андрей Денисов от този пост. Последният заяви по-рано пред руската държавна агенция, че скоро ще приключи работата си като ръководител на руската дипломатическа мисия в Китай. Той заема тази позиция от април 2013 г.

Моргулов работи в системата на Министерството на външните работи от 1991 г. Заемал е различни дипломатически длъжности в централния апарат на министерството и в чужбина (КНР, САЩ, Япония). През 2006-2009 г. е министър-съветник на руското посолство в Китай. През 2009-2011 г. работи като директор на Първи азиатски департамент на руското външно министерство. През декември 2011 г. е назначен за заместник-министър на външните работи на Руската федерация.

Това се случва на фона на демонстративно засилените връзки между Пекин и Москва. В първото си излизане от Китай от началото на пандемията, президентът Си Дзинпин ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на ШОС в Самарканд в края на седмицата.

Същевременно преди дни завършиха мащабните руски учения "Восток 2022“ в района на Владивосток, на които за първи път Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) се включи и с трите рода войски – сухопътни, военноморски, военновъздушни.