Организациите на руския военно-промишлен комплекс трябва спешно да осигурят снабдяването на войските в Украйна с въоръжение и техника, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание за развитието на отбранителната индустрия в страната, предава РИА Новости.

"Организациите на отбранително-промишления комплекс трябва да осигурят доставката на необходимите оръжия и оборудване на войските, оръжия за унищожение възможно най-скоро“, категоричен е той.

Държавният глава уточни, че на първо място става дума за частите и подразделенията, които участват в "специалната военна операция“ в Украйна. В същото време той отбеляза, че използваното там руско оръжие "показва висока ефективност“ срещу Въоръжените сили на Украйна, а също така спомага за минимизиране на загубите сред личния състав.

Освен това президентът призова за увеличаване на производствения капацитет на предприятията от отбранителната промишленост и, ако е необходимо, за тяхната модернизация. Той също така подчерта важността на пълното заместване на вноса в тази област.

Путин също така отбеляза необходимостта от проучване на заловената в Украйна западна военна техника. По думите му, това, в най-кратки срокове, трябва да помогне за подобряването на руските модели оръжия.