Руският президент Владимир Путин нареди на правителството до утре - петък, 11 януари, да представи предложения за контрол на разходите за осигуряване на специална военна операция. Списъкът с инструкции на държавния глава е публикуван в четвъртък на сайта на Кремъл, съобщава ТАСС.

"Правителството на Руската федерация да представи предложения за осигуряване на контрол върху разходването на средства от федералния бюджет за дейности, които осигуряват провеждането на специална военна операция, като се вземе предвид насочването на такива средства за осигуряване на провеждането на тази операция“, се посочва още в съобщението.

Целевата задача за задоволяване нуждите на армията и другите правоохранителни органи по време на специална военна операция трябва да бъде одобрена до 14 ноември. Тази заповед е дадена от Путин.

"Като се вземат предвид дадените по-рано указания, да се завърши определянето на целевата задача за задоволяване нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи при провеждането на специална военна операция, както и на определяне на насоките и сроковете за изпълнение на тази задача. Крайният срок е 14 ноември 2022 г.", се казва в указанието, адресирано до Координационния съвет по отбрана към правителството.

За отговорник за изпълнението на заповедта е назначен председателят на координационния съвет, министър-председателят на Руската федерация Михаил Мишустин.

Путин поиска до 14 ноември стандартите за сигурност на армията да бъдат приведени в съответствие с реалните нужди.

"Да се ​​приведат стандартите за осигуряване на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи с материални средства в съответствие с реалните нужди, възникващи при провеждането на специална военна операция, като се вземе предвид интензивността на използване и износване на материални активи“, се казва в списъка с разпореждания на държавния глава.

Държавният съвет да определи обема на допълнителната подкрепа за регионите, включително тези, в които е въведена средна степен на реакция.

"Министерството на финансите на Русия, съвместно с комисията на Държавния съвет на Руската федерация в направление "Държавно и общинско управление“ да определи необходимия размер на допълнителна подкрепа за съставните образувания на Руската федерация, включително тези, за които е въведена средна степен на реагиране за сметка на средствата от федералния бюджет“, се казва в списъка с инструкции.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ