В ръководството на руските въоръжени сили бяха извършени редица кадрови промени: назначени бяха командири на войските на Източния, Западния, Южния и Централния военни окръзи, съобщава РБК, като се позовава на изявление в сайта на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Генерал-лейтенант Андрей Мордвичев става командващ войските на Централния окръг, генерал-лейтенант Евгений Никифоров - командващ войските на Западния окръг, генерал-лейтенант Рустам Мурадов - командващ войските на Източния окръг, а генерал-полковник Сергей Кузовлев става командир на войските на Южния окръг.

Фактът, че Мордвичев сменя генерал-полковник Александър Лапин като командир на Централния военен окръг, стана известен на 17 февруари, съответният запис се появи в базата данни на СПАРК и в Единния държавен регистър на юридическите лица, привлече вниманието на РБК.

Мордвичев е на 47 години, преди това е командвал 8-ма армия, ръководил е армейски части в боевете за Мариупол, където е бил ранен. В края на март "Първи канал“ публикува опровержение на фалшивата информация за смъртта на Мордвичев - на показаното видео той стои до ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров.

Генерал-полковник Лапин до края на октомври 2022 г. изпълняваше длъжността командир на окръга и групата руски войски "Център“ в Украйна. В началото на януари, както съобщиха източници на РБК, 59-годишният генерал Лапин беше назначен за началник на Генералния щаб на Сухопътните войски на Въоръжените сили. Преди това, през есента на 2022 г., Лапин беше многократно критикуван от Кадиров, който нарече генерала "бездарник“ и го обвини в кризата на Лиманското направление. На 29 октомври РБК и телевизионният канал Грозни обявиха оставката на Лапин от поста командир на групата "Център“. Кремъл, коментирайки критиките на Лапин, призова да се мине без "емоции“.

За назначаването на Никифоров за командир на Западния военен окръг на 23 януари съобщи източник на РБК, запознат с кадровото решение, и потвърдено от друг източник, близък до Министерството на отбраната. От 2020 г. Никифоров е началник на щаба - първи заместник-командващ на Източния военен окръг (ИВО), преди това - заместник-командващ на Западния военен окръг.

Никифоров смени на поста генерал-полковник Сергей Кузовлев като командир на окръжните войски, който оглави Южния военен окръг. Кузовлев е назначен за командир на Западния военен окръг на 13 декември. От ноември 2020 г. до февруари 2021 г. той командва групата войски на руските въоръжени сили в Сирия, преди това - части на Западния и Южния военни окръзи, включително от февруари 2019 г. ръководи щаба на Южния военен окръг.

Според Министерството на отбраната Кузовлев е назначен за командир на Южния военен окръг от януари 2023 г.

Генерал-лейтенант Мурадов, който беше посочен от Министерството на отбраната през юли 2022 г. за командир на руската група сили "Восток" в Украйна, беше назначен за командир на Войските за противовъздушна отбрана, според съобщение на военното ведомство, от август 2022 г. На 7 октомври според Единния държавен регистър на юридическите лица и СПАРК Мурадов заема длъжността началник на Обединеното стратегическо командване на войските на Източния военен окръг. Източник на РБК, запознат с кадровите решения, потвърди същевременно разместването.

Преди Мурадов от ноември 2021 г. длъжността командир на войските на ПВО беше заета от генерал-полковник Александър Чайко.

Мурадов е роден в Дагестан през 1973 г., по време на нахлуването на бойци в Дагестан през 1999 г. е бил началник-щаб - заместник-командир на разузнавателен батальон. По време на операцията в Сирия той служи като военен съветник. От ноември 2020 г. до май 2021 г. Мурадов командва руските миротворци в Нагорни Карабах.

През януари министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи армейски генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб, на мястото на армейски генерал Сергей Суровикин като ръководител на обединената групировка на силите в Украйна. Суровикин става един от неговите заместници.