Президентът на Русия Владимир Путин коментира пробива на бойците от легионите "Свобода за Русия", "Руският доброволчески корпус" (РДК) и "Сибирски батальон"  в Белгородска и Курска област, предава РИА Новости.

Владимир Путин смята, че тяхната атака е опит да се провалят изборите и да се "получи коз" за размяна на територии при евентуални преговори.

"Основната цел на Украйна, която редовно се опитва да атакува руски региони, е да се опита да попречи на нормалното провеждане на изборите".

"Въпреки това основната цел, не се съмнявам в това, е ако не да се попречи на президентските избори в Русия, то поне по някакъв начин да попречи на нормалния процес на изразяване на волята на гражданите", е отбелязал той.

"Обяснението е много просто. Всичко това се случва на фона на провали на линията на съприкосновение, на фронтовата линия. Те не постигнаха нито една от целите, които си поставиха миналата година", смята Путин.

Путин също твърди, че сред доброволците има чужди наемници. "Тук, на линията на държавната граница, врагът се опита да атакува преди всичко с диверсионни групи, това е последният доклад на Генералния щаб, около 300 души, включително чуждестранни наемници", е заявил той.

Ден по-рано бойци от легионите "Свобода за Русия", "РДК" и "Сибирски батальон" обявиха, че са навлезли в граничната територия на Русия. Бойците от доброволческите части публикуваха обръщение и видео за предполагаемо присъствие на военнослужещи на територията на Руската федерация.

Доброволци от руския легион "Свобода за Русия" обявиха, че са овладели изцяло селото Тьоткино, Курска област, допълва Украинсая правда.

В същото време руската ФСБ съобщи, че повече от 100 бойци, които са пробили от Украйна, са били убити и десетки единици техника са били унищожени при опит за проникване на руска територия. В същото време украинските доброволчески формирования публикуват в социалните мрежи видеозаписи със стрелково оръжие и унищожаване на руска техника на територията на Руската федерация.