Президентът на Русия Владимир Путин "се опитва да използва зимата като оръжие" във войната срещу Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като подчерта, че според него едно от посланията на срещата на външните министри на страните от НАТО от Букурещ ще бъде необходимостта от увеличаване на доставките на противовъздушни системи за Украйна, предава румънската държавна агенция Agerpres.

"Както видяхте през последните седмици, има ужасяващи атаки срещу украински градове, критична инфраструктура и жилищни райони. Президентът Путин се опитва да унищожи системата за електроснабдяване, газовата инфраструктура и основните услуги за народа на Украйна. Идва зимата, очевидно е, че Путин се опитва да я използва като оръжие във войната срещу Украйна. Това е нещо ужасно и трябва да сме подготвени за нови атаки", предупреди генералният секретар на НАТО.

По думите му съюзниците от НАТО са увеличили подкрепата за Украйна със системи за противовъздушна отбрана, но едно от посланията на срещата в Букурещ се очаква да бъде необходимостта от засилване на тази помощ.

"Съюзниците от НАТО увеличиха подкрепата си за Украйна с допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Осигурени са такива системи, които могат да се справят със заплахите от различни видове дронове, но също и балистични ракети, крилати ракети. Очаквам едно от посланията от Букурещ да бъде, че оттук нататък ще бъде необходимо допълнително да се увеличат доставките на противовъздушни системи, но също така и на резервни части и боеприпаси за различните противовъздушни системи, за да се помогне на Украйна да се защити от този тип ужасна война“, заяви Столтенберг.

Изявленията бяха направени по време на съвместна пресконференция, проведена заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис.