Президентът Владимир Путин се опитва да позиционира Русия като лидер в защитата на "традиционните“ културни ценности срещу либералния Запад, пише Bloomberg, като се позовава на издаден указ от Кремъл.

"Битката за културно надмощие на световната сцена се разраства“, се казва в постановлението, което Путин подписа в понеделник и което се отнася "хуманитарната политика“ на Русия в чужбина. "Вековната история е дала на Русия богато културно наследство и духовен потенциал, което я е поставило в уникална позиция да разпространява успешно традиционните руски морални и религиозни ценности“.

Указът предвижда външната политика на страната да противодейства на това, което тя нарича кампания за дискредитиране на Русия и нейните цели. В него се твърди, че Русия все повече се възприема в чужбина като пазител на традиционните морални, социални и семейни ценности срещу това, което описва като "агресивното налагане на неолиберални възгледи от редица държави“.

Русия отдавна критикува САЩ и Европа за утвърждаването на правата на сексуалните малцинства и отстоява приоритета на колективните социални интереси пред либералния индивидуализъм, отбелязва американската агенция. Тя забрани еднополовите бракове в Конституцията миналата година и законодателите настояват за допълнителни текстове, които ще затегнат и без това строгите ограничения върху ЛГБТК-правата.

Според Bloomberg, Путин е провел мащабни вътрешни репресии, за да смаже политическите протести, след като нахлуването му в Украйна на 24 февруари предизвика най-голямата криза в Европа от Втората световна война насам, с хиляди убити хора и милиони принудени да напуснат домовете си. Седмици след началото на войната той заплаши да прочисти руското общество от "измет и предатели“.

Президентът, който е разведен, рекламира Русия като бастион на консервативните ценности, отбелязват още от агенцията, като припомнят, че миналия месец той възроди титлата от съветската епоха "Майка героиня“ за жени, които са родени поне 10 деца. Тази награда е учредена за първи път по времето на Йосиф Сталин.