Президентът на Русия Владимир Путин прие в Кремъл члена на Политбюро на ЦК на КПК, ръководителя на канцеларията на ЦК на ККП по външните работи Ван И, който заяви, че руско-китайските отношения са устояли на натиска на Запада и се развиват стабилно. Владимир Путин подчерта, че очаква китайския президент Си Дзинпин в Русия, пише "Коммерсанть“.

"Отношенията между Руската федерация и Китай не са насочени срещу трети страни, но те не се поддават на натиск от трети страни“,  заяви Ван И по време на срещата, цитиран от уебсайта на Кремъл.

Президентът на Русия отбеляза, че сега международните отношения са станали по-изострени, отколкото преди "разпадането на двуполюсната система“.

"Разбира се, чакаме президента на Китайската народна република да посети Русия. Вече се договорихме за това по-рано“, добави Владимир Путин.

Според него стокообменът между Русия и Китай ще достигне 200 млрд. долара до 2024 г. В края на 2022 г. той възлиза на 190 млрд. долара.

На 18 февруари Ван И обяви намерението на КНР да представи мирен план за разрешаване на ситуацията в Украйна. По време на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица дипломатът подчерта, че Китай ще насърчи мирно разрешаване на конфликта.