Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин, които ще се срещнат на 15 септември в Самарканд в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ще обсъдят текущи международни проблеми, най-вече Украйна и Тайванм като тази среща ще бъде от особено значение. Това съобщи пред журналисти във вторник помощникът на държавния глава на Русия Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Самата тази среща, като се вземат предвид особеностите на настоящата международна обстановка, разбира се, е от особено значение“, смята говорителят на Кремъл. По думите му "планира се лидерите да обсъдят както двустранния дневен ред, така и основните регионални и международни теми“.

Путин и Си Дзинпин ще обсъдят подробно и действията на Русия в Украйна, отбеляза Ушаков и изтъкна балансираната позиция на Пекин по украинската криза. "Китай подхожда балансирано към украинската криза, ясно декларирайки разбирането си за причините, принудили Русия да започне специалната военна операция“, заяви представителят на Кремъл. Според него "този въпрос, разбира се, ще бъде обсъден подробно по време на предстоящия контакт [на лидерите в Самарканд]“.

Ушаков описа предстоящата среща между Путин и Си Цзинпин като "дългоочакван личен контакт“. Той добави, че "това е втората лична среща на държавните глави по време на пандемията от коронавирус“, като припомни, че първата се състоя през февруари в Пекин, когато руският президент отиде на откриването на Зимните олимпийски игри. Помощникът на Путин обърна внимание, че "лидерите общуват и по телефона и обменят съобщения“. Той уточни, че всичко е подготвено за предстоящите разговори.

Помощникът на руския лидер прогнозира, че Путин и Си Цзинпин "ще дадат положителна оценка на безпрецедентно високото ниво, доверителния характер на двустранното стратегическо партньорство“ между двете страни. Москва и Пекин "съвместно се застъпват за формирането на справедлив, демократичен и многополюсен световен ред, основан на международното право и централната роля на ООН“, каза Ушаков. Той припомни, че на неотдавнашния Източен икономически форум Путин се срещна с ръководителя на китайския парламент Ли Джаншу, с когото бяха обсъдени "въпроси, свързани с Украйна, Тайван и т.н.“. "Тази дискусия, но на по-високо ниво и по по-широк кръг от въпроси, ще бъде продължена по време на срещата на лидерите“, уточни Ушаков.

По думите му, Путин и Си Дзинпин ще обсъдят дейността на ШОС, повишавайки ролята на организацията в международните отношения. Сред темите в двустранния дневен ред Ушаков открои развитието на търговско-икономическото сътрудничество. "В сегашната трудна ситуация, в условията на колективни западни санкции, това сътрудничество демонстрира устойчивост, продължава да се развива прогресивно, да набира скорост“, каза той.

Ушаков припомни, че към края на 2021 г. двустранният стокообмен достигна рекордните 140 млрд. долара, а през първите седем месеца на тази година той е нараснал с още една четвърт и възлиза на почти 93 млрд. "Това дава основание да очакваме нов рекорд в двустранния стокообмен“, прогнозира представителят на Кремъл. Той добави, че "стратегическото сътрудничество в енергийния, инвестиционния и промишления сектор се задълбочава, тръбопроводните доставки на руски петрол и газ за Китай растат, има нови постижения в развитието на трансграничната транспортна инфраструктура, работата продължава за подобряване и осигуряване на независимост на двустранната финансова инфраструктура“.

На въпрос дали в резултат на тази среща могат да бъдат подписани съвместни документи, Ушаков отговори отрицателно. "Това е среща в рамките на международен форум“, обясни той. "Това е работна среща на лидери, която е важна предвид напрегнатата ситуация в световните дела, много важна“, повтори той. "Ние отдаваме голямо значение на това, както и китайската страна“, добави помощникът на Путин.