В рамките на телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц президентът на Руската федерация Владимир Путин е подчертал, че подкрепата на Запада за Украйна тласка Киев към отказ от преговори за мир. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Кремъл.

"Обърнато бе внимание на деструктивната линия на западните държави, включително Германия, с помпане на режима в Киев с оръжия и обучението на украинската армия“, се казва в съобщението. В тази връзка Владимир Путин е призовал германската страна да "преразгледа своите подходи в контекста на украинските събития“.

Кремъл посочи, че "всичко това, както и всеобхватната политическа и финансова подкрепа за Украйна, води до факта, че Киев напълно отхвърля идеята за каквито и да е преговори". "Освен това насърчава радикалните украински националисти да извършват все повече и повече кървави престъпления срещу цивилни“, подчертават от пресслужбата.

Обаждането е проведено инициатива на германския канцлер. Както се съобщава на уебсайта на Кремъл, освен ситуацията около Украйна, лидерите на двете страни са обсъдили зърнената сделка и саботажа срещу "Северен поток“. Путин е отбелязал необходимостта от "прозрачно разследване“ с участието на руски специалисти.

Олаф Шолц и Владимир Путин разговаряха последно на 13 септември, като дискусията им продължи час и половина. Една от основните теми тогава бе ситуацията в Запорожката АЕЦ. За последно преговорите на четири очи между двамата лидери се състояха на 15 февруари в Москва.