Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е инициирал телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят палестинско-израелския конфликт и ситуацията в Украйна, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Съгласно изявлението, страните са обсъдили подробно рязко влошената ситуация в зоната на палестино-израелския конфликт. По време на разговора е изразена сериозна загриженост от нарастващия брой цивилни жертви и е подчертано фундаменталното значение на ранното прекратяване на огъня, евакуацията на чужди граждани от Ивицата Газа и осигуряването на безпрепятствен достъп до анклава за хуманитарна помощ.

Като се има предвид бразилското председателство  на Съвета за сигурност на ООН този месец, лидерите са обсъдили по същество различни аспекти на съвместната работа с оглед на предприемането на спешни и ефективни мерки чрез световната организация за деескалация на кризата и истински напредък в мирния процес на общоприетата международна правна основа, предвиждаща създаването на независима палестинска държава, съжителстваща в мир и сигурност с Израел.

По време на размяната на мнения по украинския въпрос Владимир Путин е очертал основните си оценки за деструктивната линия на Киев и неговите западни съюзници и потвърди отвореността на Русия за диалог,  ако Украйна изпълни познатите руски условия и се съгласи да отчете "новите реалности“. Президентът на Бразилия на свой ред се изказа в полза на намирането на начини за разрешаване на конфликта с политически и дипломатически средства.