Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на КНДР Ким Чен Ун след преговори в Пхенян подписаха "Споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство", предаде ТАСС.

Руският президент е определил подготвения документ като "фундаментален" и е отбелязал, че "той ще бъде в основата на отношенията между Москва и Пхенян за много години напред".

Очаква се държавните глави да направят изявления пред медиите и след това да продължат разговорите, пише руската агенция.

Както обясни по-рано съветникът на руския президент Юрий Ушаков, новият документ ще замени Договора за приятелство и взаимопомощ от 1961 г., Договора за приятелство и добросъседско сътрудничество от 2000 г., както и декларациите на Москва и Пхенян от 2000 и 2001 г. Според Ушаков необходимостта от новия документ се дължи на дълбокото развитие на геополитическата ситуация в света и региона, както и на неотдавнашните качествени промени в двустранните отношения между Руската федерация и КНДР.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че новият документ ще спазва всички основни принципи на международното право, няма да има конфронтационен характер и няма да бъде насочен срещу никоя държава, а ще бъде насочен към осигуряване на по-голяма стабилност в региона на Североизточна Азия.