Властите на Южноафриканската република едва ли ще арестуват чуждестранен лидер, пристигнал на тяхна територия, съобщава Bloomberg, като се позовава на двама служители от Министерството на външните работи на страната. По думите им правителството обмисля всички възможни начини да избегне необходимостта от изпълнение на издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Южна Африка признава юрисдикцията на МНС и следователно е длъжна да изпълнява неговите решения. През август тази година страната е домакин на среща на върха на БРИКС, на която е поканен и Владимир Путин.

По-рано в петък външният министър на ЮАР Наледи Пандор обяви, че правителството на страната вече е поискало "правно становище“ относно заповедта на МНС. "Загрижени сме за ситуацията в Украйна. Бихме искали да бъдем в позиция, в която можем да продължим да взаимодействаме между двете страни, за да призоваваме за мир“, обясни дипломатът.

На 20 март, три дни след издаването на заповедта за ареста на Владимир Путин, говорителят на президента на ЮАР Винсент Магвения заяви, че властите са "взели под внимание" тази информация. "Ние, като правителство, сме наясно с нашите законови задължения“, добави той. На 22 март Пандор обяви, че ЮАР ще обсъди този въпрос в кабинета, както и с колегите си в Русия, за да определи как да подходи.

Ден по-късно южноафриканското външно министерство потвърди поканата на Владимир Путин за срещата на върха на БРИКС, въпреки "известни причини за безпокойство“. Наледи Пандор каза, че настоящата ситуация поставя под съмнение обективността на МНС.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че все още не е взето решение за евентуално пътуване на Путин в ЮАР.