Главното разузнавателно управление на Украйна е съставило "условен списък“ с хора, които иска да ликвидира - и начело в него е държавният глава на Руската федерация Владимир Путин. Съответното разкри в интервю за германския национален ежедневник Die Welt генерал Вадим Скибицки, описан от редакцията като "втори по важност командир на украинското военно разузнаване“.

На въпрос дали Украйна се опитва да елиминира Путин, Скибицки отговори: "Той забелязва, че се доближаваме до него, но може би също се страхува да не бъде убит от собствените си хора. Мнозина в Русия все още подкрепят тази "специална операция“, но благодарение на социалните мрежи и проверката на телефоните, ние знаем, че толкова много руснаци са загинали, че това плаши хората“, отговори той.

Освен това генералът допълни, че в "черния списък“ влизат още основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, военният министър на Москва Сергей Шойгу и други отговорни за отприщването на войната в Украйна.

Скибицки бе попитан кой оглавява списъка с хора, които Украйна иска да ликвидира.

"Путин, защото той координира и решава какво ще се случи. Но в крайна сметка всеки ще трябва да отговаря за действията си. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу са планирали операциите“, подчерта представителят на военното разузнаване на Киев.

Скибицки спомена и лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров. По думите му в първите месеци на война той "беше навсякъде“, но сега, според представителя на Главното разузнавателно управление, той е осъзнал, че "стратегически режимът на Путин вече е загубил“.

Предварителният списък включва и бившия командващ руските сили в Украйна Сергей Суровикин и "други руски командири, които влязоха в Украйна, мислейки, че отиват на парад“.

Скибицки бе попитан къде е границата в този списък - дали се обмисля възможността за ликвидиране на цивилни като олигарси или пропагандисти.

"Ние сме във война и това са нашите врагове. Ако важна фигура произвежда и финансира оръжия за руснаците, тогава неговото ликвидиране ще спаси живота на много цивилни... Според международните конвенции това е легитимна цел“, увери украинският генерал.

По-рано началник на ГРУ на Украйна Кирило Буданов също заяви, че Путин е "напълно легитимна цел за Украйна“. Той определи ликвидирането му като "теоретично възможно, но не и целесъобразно“.