Руският президент Владимир Путин обеща, че статутът на ветерани и военноинвалиди на Руската федерация ще бъде разширен за "опълченците от Донбас“, предава ТАСС. Освен това риският лидер отдаде почит на загиналите войници на страната в Деня на защитника на Отечеството, като положи цветя на Гроба на Незнайния воин в Москва.

Видеозаписи и снимка, публикувани от Кремъл, показват Путин, застанал пред венеца на паметника в Александровската градина в четвъртък.

Путин традиционно отбелязва 23 февруари, като почита паметта на загиналите във Великата отечествена война - името, използвано в Русия за обозначаване на Втората световна война - на Гроба на незнайния воин.

"Разбира се, това са хора, които почти сами се бориха за интересите на своя народ, за интересите на своята родина, на своята земя, воюваха за своята земя. Сега всички те станаха граждани на Русия и, разбира се, ние трябва - и ние ще го направим - да ги включим в списъка на хората, които трябва да бъдат подкрепени и ще бъдат подкрепени", заяви президентът в отговор на искането да се даде статут на ветеран от военните действия на Руската федерация на тези хора които са участвали в боевете за Донбас, но са били ранени и принудени да напуснат редиците на армията, дори преди анексията на четири украински региона от Русия.