Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти укрепва суверенитета на Молдова при разрешаването на конфликта в Приднестровието, става ясно от съобщение от официалната интернет страница на Кремъл.

В президентския указ се посочва, че решение на конфликта около Приднестровието може да бъде намерено само "при зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова“.

Решението на Путин идва на фона на неотдавнашния призив на новия премиер в Кишинев Дорин Речан за "демилитаризация на Приднестровието" и изтегляне на руските въоръжени сили. Т.нар. Приднестровска република не е международно призната. Правителството в Кишинев се опасява, че конфликтът в Украйна ще се разпространи в отцепилия се регион.

Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова обсъжда решението за отмяна на указа от 2012 г. за външната политика на Руската федерация, съобщиха от външнополитическото ведомство в Кишинев.

"Молдова ще проучи внимателно съдържанието на новата концепция за външната политика на Руската федерация веднага щом тя бъде публикувана“, подчертават в разпространеното съобщение.

В същото време Кишинев подчертава, че остава ангажиран с мирното уреждане на Приднестровския конфликт.

"Що се отнася до подхода на страната ни към уреждането на ситуацията в Приднестровието, ние оставаме твърдо ангажирани с процеса на мирно уреждане на конфликта. Ние също така ще продължим да настояваме за изтегляне на руските въоръжени сили от територията на Молдова“, заяви Филип Кожокару, говорител на външното министерство.