Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на церемонията в Кремъл по подписването на договорите за присъединяването на регионите към състава на страната, предава ТАСС.

В периода от 23 до 27 септември в т.нар. ДНР и ЛНР, в Херсонска област и контролираните от Русия територии на Запорожка област се проведоха референдуми за присъединяване към състава на Русия. Съгласно обявените резултати, мнозинството участвали в гласуването са подкрепили предложението. САЩ, Европейският съюз и редица други държави отхвърлиха референдумите като "фиктивни“ и обявиха, че не признават резултатите от вота.

На церемонията присъстват лидерите на т.нар. Донецката и Луганската народни републики, Херсонската и Запорожката области - Денис Пушилин, Леонид Пасечник, Володимир Салдо, Евгений Балицки. В залата са окачени знамената на Русия и четирите й нови територии. Церемонията беше насрочена за 15:00 часа българско време, но започна малко по-късно.