Сега Русия има повече възможности, отколкото преди да бъдат въведени западните санкции, заяви президентът Владимир Путин на годишния конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите в четвъртък, предава CNN.

Въпреки някои "системни проблеми с логистиката, финансите и технологиите", в страната се отварят огромни възможности за почти всяка сфера на дейност, отбеляза държавният глава за устойчивостта на руската икономика.

По думите му, онези, които са останали в Русия, са се оказали "по-умни" в сравнение с гражданите, които са напуснали страната. "Тези, които останаха тук и наистина работят, се оказаха по-умни, по-енергични, по-ефективни от онези, които си тръгнаха и дават съвети на нашите недоброжелатели“.

Официалните данни показват, че руската икономика се е свила с 2,1% миналата година - по-малко от очакваното след почти година на строги западни санкции. Нарастващите разходи и намаляващите приходи са довели до бюджетен дефицит от 34 милиарда долара, според финансовото министерство, но и това е малка сума, особено в сравнение с другите страни, където бюджетните дефиците се разраснаха рязко през последните години. За 2022 година този на САЩ е 1.4 трилиона долара.