Руската армия трябва да спре обстрела на руски региони от украинска територия, който остави много хора без дом или без ток, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава Reuters.

Путин говори на заседание на правителството за възстановяване на разрушените жилища и инфраструктура в региони на югозападна Русия, които граничат с Украйна.

"Разбира се, приоритетна задача е да се премахне самата възможност за обстрел. Но това е работа на военното ведомство“, заяви руският президент.

Украйна не поема отговорност за удари на територията на Русия, но ги описва като "карма" за нахлуването на Москва, което разруши украинските градове и систематично атакува енергийната инфраструктура на страната, оставяйки хората често без ток и вода в по средата на зимата.

Путин посочи руските региони Белгород, Брянск и Курск, както и Крим, който Русия отне от Украйна и анексира през 2014 г., като райони, където жилищата са има повредени или разрушени къщи.

Хората са изправени пред "много остри" проблеми и са необходими ремонти и компенсации, отбеляза той.

"Много хора се оказаха в трудна ситуация, загубиха домовете си, бяха принудени да се преместят при роднини или на временно местоживеене, изправиха се пред прекъсвания на водоснабдяването, топлината и електричеството“, заяви президентът.

Коментарите му сигнализираха за разочарованието на Москва от честотата на атаките в Южна Русия, които включват удари срещу обекти като електрически подстанции и депа за оръжия и гориво.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова