Руският народ, ако Западът успее да унищожи Руската федерация и да установи контрол над нейните фрагменти, може и да не се запази – "ще има московити, уралци и други“. Това заяви руският президент Владимир Путин в неделя, цитиран от ТАСС.

"Ако тръгнем по този път [разпадането на Русия], мисля, че съдбата на много народи в Русия и преди всичко, разбира се, на руския народ може да се промени драстично, добре, просто по фундаментален начин“, заяви руският лидер. "Дори не знам дали такава етническа група като руския народ може да оцелее във формата, в която съществува днес. Е, ще има московчани, уралци и така нататък", добави Путин.

Руският държавен глава подчерта, че "тези планове са заложени на хартия". Той добави, че Русия в условията на изграждане на отношения се е опитала да не говори за това "като че ли от съображения за партньорство". "Но всичко е там, всичко е написано, всичко е написано на лист хартия. Е, и сега, когато опитите им да преправят света изключително за себе си след разпадането на Светския съюз, те го доведоха до такава ситуация, Е, разбира се, ние сме принудени да отговорим на това", заяви Путин.

Президентът също така заяви, че единствената цел на Запада е да ликвидира Русия в сегашния й вид. "Те имат една цел – да разрушат бившия Съветски съюз и основната му част – Руската федерация“, категоричен е Путин. "И тогава може би ще ни приемат в т. нар. семейство на цивилизованите народи, но поотделно, всяка част поотделно. За какво? За да управляват тези части и да ги поставят под свой контрол", обобщи той.