Москва ще подкрепи решението, което ще бъде взето от жителите на Донбас, Запорожката и Херсонска област на предстоящите референдуми за присъединяването им към пределите на Руската федерация. Това увери държавният глава на страната Владимир Путин в рамките на специално телевизионно обръщение, цитира РИА Новости думите му.

"Ние ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области“, увери Путин, обръщайки се към руснаците.

На 19 септември Обществените палати на т.нар. ДНР и ЛНР се обърнаха към лидерите на двете непризнати от международната общност републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник с инициатива за незабавно провеждане на референдуми за присъединяване към Русия. На следващия ден местните власти обявиха, че референдумите ще се проведат от 23 до 27 септември.

Ден по-късно администрациите на Херсонска и Запорожка области обявиха планове за провеждане на референдуми на същите дати.