Русия ще каже "мръзни, мръзни, вълча опашко“ в отговор на опитите да й бъдат наложени чужди условия в сферата на енергетиката. Това заяви президентът на страната Владимир Путин в рамките на изказване на Източния икономически форум (ИИФ) във Владивосток, предава ТАСС.

Путин отбеляза, че Русия е готова да изпълни изцяло своите договорни задължения, но не е готова да се поддава на натиск и да се съгласява с условия, които са в противоречие с договорите и са неизгодни за нея. В този случай Русия ще откаже да доставя енергийни ресурси.

"Но ако някой се опита да ни наложи нещо, искам да отбележа, че тези, които ни налагат нещо, не са в състояние да ни диктуват волята си. Нека се замислят <...>. А на нас ни остава само едно : както се казва "мръзни, мръзни, вълча опашко" в една известна руска приказка", отбеляза държавният глава.

В същото време руският лидер заяви, че икономическата ситуация в страната се е стабилизирала, въпреки че има проблеми в определени сектори.

"Да, като цяло икономическата ситуация се стабилизира, но, разбира се, виждаме проблеми и в редица отрасли и региони, в отделни предприятия в страната, особено тези, които бяха обвързани с доставки от Европа или доставяха продукцията си там“, отбеляза държавният глава.

По думите му, бюджетът на Русия за 2022 г. ще бъде с излишък. "Нашите държавни финанси се стабилизираха, искам да отбележа, че бюджетът за тази година ще бъде с излишък от почти половин трилион рубли, някъде под 485 милиарда, въпреки всички мрачни прогнози“, заяви Путин.

Освен това руският лидер заяви, че Украйна и Полша са виновни за спирането на доставките на руски газ за Европа. "Какво се случи? Две линии на газопровода през Украйна. Украйна по своя инициатива взе и изключи едната линия под измисления предлог, че няма контрол върху нея. Те сами я затвориха, ние не я затворихме. Украйна я затвори. Втората тръбопроводна система - Ямал - Европа през Полша. Полша взе и постави този газопровод под санкции и [го] затвори. Ние ли го направихме? Поляците го затвориха“, обясни Путин.

Той отбеляза, че Русия е готова да започне да изпомпва газ по газопровода "Северен поток 2“. По думите му, за да бъде пуснат тръбопровода е достатъчно "само да се натисне един бутон“.

"Ние не строим нищо напразно. Получихме съответните технологии и ги разработихме. Ако трябва, моля, ще включим "Северен поток 2“, заяви държавният глава.

Коментирайки изводите от доклада на мисията на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), Путин заяви, че МААЕ е под натиск от САЩ и Европа и не може директно да каже, че ЗАЕЦ е обстрелвана от украинска територия.